31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü
08 Haziran 2018

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

Güncelleme Tarihi: 31/05/2018

Tütün kullanımı, dünyada ikinci sırada gelen ölüm nedenidir. Yaklaşık yılda beş milyon kişi sigara nedeniyle ölmektedir. Her yıl 10 erişkin ölümünden birinin nedeni sigaradır. Bugün sigara içen insanların yaklaşık yarısının sigara nedeniyle yaşamlarını kaybedeceği tahmin edilmektedir. Sigara salgınının bu şekilde devam etmesi halinde 2020 yıllarında her yıl 10 milyon kişinin sigara nedeniyle öleceği tahmin edilmektedir.

Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının, neden olduğu ölümler ve hastalıklar dışında ekonomik olarak da zararı azımsanmayacak kadar fazladır, ayrıca çevreye de pek çok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Sigara ve sigara dumanı, katran, karbon monoksit ve nikotine ek olarak amonyak, arsenik, hidrojen siyanür, formaldehit ve metan gibi son derece zehirli olan 4000’den fazla kimyasal madde içermektedir.

Sigaranın zararlı etkileri sigara dumanı bulunan ortamlarda devam etmektedir. Sigara dumanı bulunan ortamdaki kişiler kendileri sigara kullanmasalar da pek çok zararlı madde ile karşılaşmaktadırlar. Sigara içilen ortamlarda zehirli ya da kanser yapıcı özelliği olan formaldehit, vinil klorid, arsenik, amonyum ve hidrojen siyanid gibi maddeler solunmaktadır.

Sigara, genellikle erişkinlerin kullandığı bir bağımlılık yapıcı madde olarak bilinmekle beraber bebek ve çocuklar üzerinde de pek çok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Çocuklar, çoğunlukla sigara kullanmamalarına karşın, erişkinlerin sigara içmelerinden en fazla etkilenen gruplar arasında yer almaktadırlar. Akciğerleri henüz gelişmekte olan ve yetişkinlerden daha fazla ve hızlı nefes alıp veren çocuklar için sigaranın zararları daha yıkıcı olmaktadır. Yapılan çalışmalarda hem gebelik döneminde annenin sigara içmesi, hem de çocukların çevresel sigara dumanına maruz kalmasının akciğerin gelişimini olumsuz etkilediği, solunum sistemi infeksiyonları, orta kulak infeksiyonları ve çocukluk çağı astımı gibi hastalıkların görülme oranını arttırdığı, duman ile temasın artması ile bu problemlerin şiddetinin arttığı açıkça gösterilmiştir. Ayrıca, ani bebek ölümü, davranış ve algılama problemleri ve ileri yaşlarda sigara içme oranının artması da yine dumana maruz kalma ile ilişkili bulunmuştur. Yine sigara içilen evlerde büyüyen çocuklarda solunum sistemi hastalıkları daha fazla görüldüğü bilinmektedir.

Sağlık çalışanları özellikle gençleri düşünerek koruyucu önlemlerde etkin bir rol oynamalı ve tütünün tehlikelerine karşı çocuk ve gençleri uyarmalıdır. Yasanın yürürlüğe girdiği 19 Mayıs 2008 tarihinden itibaren sağlıklı kuşaklar yetiştirebilmek ve çocuklarımızı koruyabilmek için, aile ortamı başta olmak üzere tüm toplumda sigara içiminin azaltılmasını hedefleyerek çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.

Toplum sağlığını üst düzeyde tutmak ve hava kalitesini yükseltmek amacıyla, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını önlemeye yönelik mücadelesiyle örnek il olmaya devam edecektir.

  Sigaranın verdiği zararları ortadan kaldırmanın tek yolu; sigarayı tamamen bırakmaktır. Toplumumuzun tüm kesimini hep birlikte  “Dumansız Hava Sahasını” oluşturmaya çağırıyoruz. Lütfen kendinize bir iyilik yapın geç olmadan sigarayı bırakın.

Isparta’nın havası “DUMANSIZ HAVA SAHASI”.

SAĞLIKLI GÜNLER SİZİNLE OLSUN